Beeldbewerking John Nijst
Ken je ze nog? Smalfilms uit de tijd van de 8 mm-filmcamera? Dan herinner je je ongetwijfeld de verduisterde huiskamer, de projector en het projectiescherm nog. Ik bied je de mogelijkheid om je films te laten digitaliseren en ze via een DVD of USB-stick op je TV-scherm of computer te vertonen. Indien gewenst kan de film worden gecorrigeerd op bijvoorbeeld kleur, contrast en scherpte. Ook kunnen titels en hoofdstukken in de film worden geplaatst. Zowel Normaal-8 als Super-8 films kunnen worden gedigitaliseerd. Ben je niet in de gelegenheid om je films te bekijken voordat je ze laat digitaliseren, dan kan ik voor kortere of langere tijd, tegen een kleine vergoeding, een filmviewer ter beschikking stellen. Wil je de kwaliteit van gedigitaliseerde 8-mm films thuis bekijken, stuur dan een mailtje naar info@bbjn.nl en ik stuur je gratis een kort testfilmpje. Dit kun je op je computer bekijken, of nog beter, op je TV. In de prijslijst zie je een overzicht van de verschillende mogelijkheden..
digitaliseren van 8-mm smalfilm
Hiernaast zie je de opstelling die ik voor het digitaliseren gebruik. Het bovenste plaatje laat de scanner zien. Met deze scanner wordt elk beeldje van de film gescand met een snelheid van twee beeldjes per seconde. De software van de scanner voegt alle beeldjes weer samen tot een videobestand. Linksonder de externe monitor waarop het scanproces kan worden gevolgd. Rechtsonder een detailopname van het beeldvenster van de scanner. Hieronder een kort filmpje van het hiernaast getoonde plaatje.
Voordat een smalfilm gedigitaliseerd kan worden, gaat er een behandeling aan vooraf. Als je dat wil zien, klik dan hier.